Salvem el PTI, salvem Menorca

Abans de tot, anam a definir els trets essencials de la nostra estimada terra, Menorca. Com podreu comprovar si feis una volta (sencera) pel meravellós camí de cavalls, la terra on vivim està rodejada d’aigua per totes bandes. Aquest fet, i ara ve la primera lliçó de geografia, ens fa arribar a la conclusió que habitam una illa. Idò bé, Aquesta peculiaritat geogràfica és ben interessant des de molts punts de vista.

Primerament, i és d’allò més obvi, disposem d’una quantitat limitada de recursos naturals, d’aigua (entenem “dolça”), de territori, de sòls agrícoles… En segon terme, la nostra singularitat illenca ens proporciona un increïble (i únic) patrimoni tant pel que fa a biodiversitat com pel que fa a singularitat humana i cultural. En tercer lloc, i en relació amb els dos punts anteriors, hem de xerrar de la vulnerabilitat i fragilitat que açò representa per un territori de poc més de 700 km2 en mig de la mar. Tot açò, i a qui li sembli poc que aixequi la mà, va propiciar que l’any 1993 Menorca fos declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO, fet que respon a la necessitat de preservar uns valors tant ecològics com culturals altíssims, així com la diversitat del nostre territori.

En aquest context, i no és “moco de pavo”, va néixer el Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) de que tant es xerra darrerament. El PTI, instrument d’ordenació territorial que tots els menorquins hauríem de venerar al manco tres vegades al dia, va néixer, entre d’altres, amb la finalitat de conservar els valors naturals, patrimonials, socials i culturals únics de Menorca dintre d’un desenvolupament sostenible que, “ojo al dato”, és allò que ens proporciona riquesa, contràriament a allò que pensen determinats polítics i empresaris.

Torret, Sant Lluís, Menorca

Torret, Sant Lluís, Menorca

Que els menorquins estem enamorats de Menorca és un fet, només hi ha que veure l’orgull que senten els estudiants que estan fora quan els demanen: – “I tu, d’on ets?” – “Jo? De Menorca!” – I és que açò forma part de la singularitat illenca. Però la valoració del nostre paisatge (en el més ampli sentit geogràfic) va molt més enllà. Actualment, la creixent demanda de paisatges de qualitat és evident, Menorca és un reclam turístic precisament per açò, i és el que hem de cercar per al nostre territori, garantir el futur del nostre ecosistema, ja que açò és garantir el futur de la nostra economia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s