FONTANA I LÁZARO, Josep. Historia: análisis del pasado y proyecto social. Barcelona, Austral, 2013 (primera edició: Barcelona, Crítica, 1982). 353p. ISBN: 978-84-08-11293-8

Josep Fontana (Barcelona, 1931), llicenciat en lletres (1956) i doctor (1970) per la Universitat de Barcelona, historiador, ha estat professor d’història contemporània i història econòmica a diferents universitats espanyoles fins a la seva jubilació l’any 2001. Va ser ajudant de Jaume Vicens i Vives, de qui es considera deixeble, així com també de Pierre Vilar o Ferran Soldevila. Inscrit dintre de la línia marxista de la historiografia, Fontana ha treballat els models de transició de l’Antic Règim cap al capitalisme, les revolucions de 1820 i 1968 a Espanya i Catalunya o les relacions entre les finances públiques i el desenvolupament econòmic. Les seves darreres aportacions s’han centrat en la reflexió historiograficopolítica.

L’obra que tenim entre mans, Historia: anàlisis del pasado y proyector social és, d’una banda, un utilíssim manual per a entendre les característiques generals de la historiografia al llarg de la història; d’una altra, una obra crítica amb uns models socials i un sistema econòmic injust. Amb una estructura cronològica, Fontana ens passeja per l’escriptura de la història des dels seus “orígens” amb Heródot, Tucídides, la historiografia romana o la cristiana, passant pel Renaixement, la Il·lustració i la Revolució Francesa fins a uns últims 200 anys dividits cronològicament en capítols més que suggerents, on es toquen temes com la contrarevolució a la Europa postnapoleònica; el materialisme històric de Marx i Engels; el final de la ciència històrica i el naixement d’una protohistòria social; “la reconstrucció” de la història i la seva vinculació amb les ciències socials, la nova història econòmica com a mètode sorgit del final de l’historicisme i l’Escola dels Annals de Marc Bloch i Lucien Febvre i, finalment, el Marxisme al segle XX abans i després del comunisme implementat per la URSS. Fontana acabarà la seva obra en un capítol (“Repensar la historia para plantear el futuro”) que resumeix el títol de l’obra; un capítol on queda ben plasmada la seva ideologia, i on es pretén posar en entredit l’actual model social global i el concepte de progrés, proclamant la funció i utilitat de la història com a eina per a construir un futur millor.

L’obra és en tot moment una visió crítica de la historiografia, i Fontana no s’amaga en cap moment de la seva ideologia i visió de la història, i critica la seva utilització al llarg dels temps per part dels poderosos. Per l’autor, “es evidente que el capitalismo se halla en una crisis estructural —i ho diu l’any 1982, no en un 2014 on sembla que la seva tesi pren més força que mai—, i creu que “es necesario desmontar el cuerpo entero de las ideas en que se apoya el sistema social en que vivimos”. D’aquesta manera, la seva obra pretén ser una eina crítica amb una funció determinada: construir un futur, un projecte social.

Si bé comparteixo en gran mesura l’exposició crítica que Fontana fa de l’escriptura de la història i la seva posició ideològica en molts aspectes, trobo forçades algunes interpretacions socials d’alguns fets històrics, sobretot en els primers capítols on els continguts queden més allunyats del present. Tot i que en la “explicació inicial” del llibre l’autor reconeix que s’ha centrat més en “las raíces inmediatas del presente”, potser cau en l’error del presentisme en més d’una ocasió, extrapolant funcionaments econòmics actuals a èpoques històriques massa llunyanes. En general, una lectura densa —potser amb un excés d’informació i autors que emmascaren les característiques generals de cada període—, però sense cap dubte una obra ben documentada que hauré de convertir en referència com a futur historiador.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s